Una investigació revela que aplicacions com ara Facebook poden rastrejar mitjançant el navegador intern tot allò que els usuaris fan en unes altres webs

FacebookInstagram i TikTok poden monitorar sense autorització tot allò que els usuaris de dispositius d’Apple fan i escriuen, incloent-hi informació delicada com ara contrasenyes i adreces, cada vegada que obren un enllaç extern –per exemple, un anunci– dins l’aplicació. Així ho demostra una investigació de l’enginyer informàtic Felix Krause, que explica que aquestes aplicacions no solament poden rastrejar tota la informació que els usuaris escriuen en pàgines externes sinó també tots els clics i moviments de cursor, com si en fossin els administradors.
És per mitjà d’aquest codi propi que TikTok i les aplicacions de Meta –Facebook i Instagram, però també uns altres serveis com ara Messenger i Meta Business Suite– poden monitorar la informació de l’usuari en una pàgina externa sense el consentiment explícit de l’administrador de la pàgina ni de l’usuari mateix.
La solució, segons que explica Krause, és ben simple: “Quan obriu un enllaç des de qualsevol aplicació, comproveu si ofereix una manera d’obrir-lo al vostre navegador predeterminat.” És una opció que ara com ara tenen totes les aplicacions analitzades, excepte TikTok. Una alternativa és fer servir la versió web de l’aplicació –introduir-ne l’adreça web al navegador predeterminat.