Quant de temps passeu mirant una pantalla cada dia? Segons un estudi, la gent dedica unes set hores el dia a pantalles connectades a internet. I aquesta xifra encara és més alta en el cas dels qui treballen principalment davant un ordinador.

La majoria de nosaltres fem un ús excessiu dels dispositius digitals. Passem massa estona treballant, xalant o badant amb telèfons, tauletes, ordinadors portàtils o auriculars de realitat virtual. Ens acusen de ser addictes a la tecnologia i ens adverteixen dels perills que té per a la nostra salut física i mental.

Una paradoxa és que sovint ens retirem al món digital per fugir de l’estrès del món físic, però pot ser que simplement acabem acumulant una altra mena d’estrès digital i físic.

Ras i curt, els dispositius digitals tenen avantatges importants: penseu en connexió, educació, entreteniment… El perill és quan el fet d’abusar-ne esdevé tòxic per a la nostra salut.

En moltes escoles s’està començant a prohibir l’ús dels mòbils per evitar un ús excessiu per part dels estudiants. Aquesta prohibició està ajudant a obligar els alumnes a interactuar entre ells sense necessitat de parlar només a través d’una pantalla. Cada cop són més els instituts i escoles que decideixen aplicar aquesta normativa gràcies al favorable impacte que està tenint en altres instituts. Així i tot, alguns estudis comenten que “no se’ls hi pot prohibir l’ús dels telèfons, ja que han nascut com a éssers digitals, però sí que és necessari una regulació”.

Com recuperar el control sobre les pantalles digitals:

  • Deixeu els dispositius digitals conscientment: manteniu-los fora de la vista i guardeu-los quan no els feu servir.
  • Poseu-vos límits de temps de connexió.
  • No permeteu distraccions digitals. La interrupció constant pot originar estrès físic i mental.
  • Programeu el temps lliure digital adequat
  • Tingueu cura dels ulls. L’ús excessiu de la pantalla pot cansar-nos la vista i perjudicar-nos la visió. No mireu les pantalles petites per fer treballs que es farien millor en un ordinador portàtil de pantalla més gran. Reduïu la llum blava dels dispositius i feu ús de totes les altres funcions d’accessibilitat útils
  • Seieu bé quan feu una tasca digital. Abocar-se sobre un telèfon o sobre un ordinador portàtil ens pot provocar mal al coll i a l’esquena.

És important saber els danys que ens poden ocasionar les pantalles, però també és important adonar-se que la solució no és ometre-les totalment. Es tracta de tenir un equilibri i saber gestionar el temps de forma correcta per no perjudicar-nos mentalment i físicament.

També és important baixar les radiacions electromagnètiques que rebem, sobretot durant la nit, això es pot fer posant un rellotge que apagui el router de casa durant la nit i el torni a encendre a partir del matí, així ens estalviem aquestes ones durant la nit. Tot i que no podem controlar les del veí, si més no, fem el que està a les nostres mans.

 

Font Principal:

Paul Levy

08.05.2023 – 21:40