Ens agradaria dir el contrari, però les estafes que arriben per SMS no sols segueixen a l’ordre del dia, sinó que sembla que estan en augment. I sobre això hi ha dos fraus que estan cobrant molt de protagonisme aquests dies. El primer té relació amb la devolució de la Renda , mentre que l’altre ens parla d’una suposada actualització per a la nostra targeta sanitària , cosa que evidentment preocupa qui ho rep sense saber de què va l’assumpte.

Ha estat el mateix INCIBE (Institut Nacional de Ciberseguretat) el que alerta d’una nova estafa catalogada com ‘smishing’ , que és la pràctica amb què els estafadors usurpen una identitat via SMS i que en aquest cas aprofita el nom de la Seguretat Social com a esquer. Tot comença amb la recepció d’un missatge com el que adjuntem a continuació:

En aquest missatge, que com veus pretén fer-se passar per la Seguretat Social, es parla d’una actualització de la targeta sanitària necessària per a l’usuari que la rep i us insta a accedir a una pàgina web que acaba sent el perill real. I és que la recepció en si del missatge no implica perill, com tampoc entrar en aquesta pàgina, però sí que ompli el formulari que hi ha.

En entrar a l’enllaç esmentat s’obre una presumpta web del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social que, insistim, no és real. Hi parlen que la targeta sanitària de l’usuari ha estat suspesa i cal introduir dades com els cognoms, noms, data de naixement i correu electrònic per tal de, suposadament, validar les dades i actualitzar correctament la targeta sanitària.
Res d’això és real. Emplenar aquest breu formulari facilitarà les coses als ciberdelinqüents. I és que tenir totes les teves dades els servirà per planejar futures estafes personalitzades amb les quals accedir ja a dades més compromeses com les d’un compte bancari i fins i tot directament sol·licitar pagaments directament amb estafes com les de Correus i d’altres que es reben dia a dia.

Per tant, si rebeu un SMS d’aquest tipus o similar, desconfieu immediatament. En cas de dubtes sobre la fiabilitat d’aquest o qualsevol altre SMS , el millor és que et posis en contacte amb el suposat remitent, però no a través del telèfon que usin per contactar-te, sinó un de confiança obtingut de llocs web oficials.