En l’era digital, la seguretat de les nostres comunicacions és més vulnerable que mai, especialment en aplicacions tan utilitzades com WhatsApp. Un dels mètodes més astuts que han emergit recentment implica enganyar els usuaris perquè premin un botó que permet compartir la seva pantalla durant una videotrucada.

L’estafa comença amb una trucada aparentment inofensiva. Els ciberdelinqüents, disfressats de suport tècnic o representants de servei al client, al·leguen problemes amb la càmera de l’usuari o actualitzacions necessàries que requereixen verificar la configuració de la càmera. Això és una trampa: una vegada l’usuari c

omparteix la seva pantalla, els estafadors tenen accés lliure a tota la informació personal visible.

 A vegades, simplement reps un missatge de WhatsApp dient “hola”,  si contestes, et demanaran de compartir la càmera…    Normalment són telèfons internacional.  El millor és no contestar a desconeguts i blocar els números de telèfon si és desconegut i de l’estranger.

 

Una altra variant d’aquesta estafa inclou suposats empleats de bancs que demanen compartir pantalla per ajudar amb problemes de seguretat bancària o actualitzacions de software. Aquí, l’objectiu és accedir directament a les teves dades bancàries o a altres informacions financeres sensibles.

 

 

Conseqüències i com protegir-se

Les conseqüències d’aquest tipus d’estafa poden ser devastadores: des de la pèrdua de dades personals fins a l’accés no autoritzat a comptes bancaris.

També et poden prendre l’accés a WhatsApp.

 

Per això, és crucial ser extremadament cautelós amb qui compartim accés a la nostra pantalla. Algunes mesures de precaució inclouen:

  1. Verificar la Identitat dels Interlocutors: Sempre confirma que qui et contacta és un representant legítim, especialment si et demana accions que impliquen compartir informació sensible.
  2. Utilitzar Verificació en Dues Passes: Aquesta funcionalitat afegeix una capa extra de seguretat al requerir un segon mètode de verificació, que pot ajudar a protegir els teus comptes fins i tot si els delinqüents obtenen algunes de les teves dades.
  3. Mantenir Actualitzat el Software: Les actualitzacions regulars del sistema operatiu i de les aplicacions són fonamentals per protegir-te contra els darrers mètodes d’estafa.

Com a usuaris de tecnologies de comunicació, és la nostra responsabilitat estar informats i ser prudents. No permetis que un simple clic comprometi la teva seguretat.

A Ticges Informàtica properament farem cursets per saber més de seguretat i gestió de permisos dels dispositius electrònics.

Font: genbeta