En un món cada cop més digitalitzat, els ciberdelinqüents han trobat noves maneres d’enganyar-nos i robar la nostra informació. Una d’aquestes tècniques enganyoses és el vishing. Aquest mètode de frau utilitza trucades telefòniques per manipular-nos i obtenir informació personal o financera. En aquest article, explorarem què és el vishing, com funciona, les seves conseqüències i com podem protegir-nos d’aquesta amenaça.

Què és el Vishing?

El vishing, una combinació de les paraules “voice” (veu) i “phishing”, és una tècnica de frau en la qual els delinqüents utilitzen trucades telefòniques per enganyar les víctimes i obtenir informació personal, dades financeres o accés a comptes. A diferència del phishing, que sovint es fa mitjançant correus electrònics o missatges de text, el vishing es basa en la manipulació psicològica per veu.

Com Funciona el Vishing?

Els estafadors utilitzen diverses tàctiques per aconseguir que les seves víctimes caiguin en la trampa:

 1. Suplantació d’Identitat: Els delinqüents es fan passar per representants d’institucions legítimes com bancs, companyies d’assegurances, serveis governamentals o fins i tot empreses de tecnologia. Utilitzen la seva identitat falsa per guanyar-se la confiança de la víctima.
 2. Engany i Pressió: Sovint utilitzen tàctiques de pressió, com ara afirmar que hi ha una emergència amb el compte de la víctima, una activitat sospitosa, o la necessitat d’actualitzar informació urgentment.
 3. Enginyeria Social: Utilitzen informació personal obtinguda prèviament (potser a través de xarxes socials o altres fonts) per fer que la trucada sembli més creïble i personalitzada.
 4. Tecnologia de Suplantació de Número: Utilitzen tecnologies que permeten suplantar el número de telèfon que apareix a la identificació de trucades, fent que sembli que la trucada prové d’una font legítima.

Conseqüències del Vishing

Caure víctima del vishing pot tenir conseqüències greus:

 • Roba d’Identitat: Els estafadors poden utilitzar la informació obtinguda per suplantar la identitat de la víctima i realitzar transaccions fraudulentes.
 • Pèrdua Financera: Els delinqüents poden accedir a comptes bancaris, realitzar transferències de diners o efectuar compres en nom de la víctima.
 • Compromís de la Privacitat: La informació personal i sensible pot ser venuda o utilitzada per a altres actes delictius.

Com Protegir-se del Vishing

Afortunadament, hi ha diverses mesures que podem prendre per protegir-nos del vishing:

 1. No Proporcionar Informació Personal per Telèfon: No donis dades personals, financeres o d’accés a comptes a trucades no sol·licitades. Les institucions legítimes mai demanaran aquesta informació per telèfon.
 2. Verificar la Identitat del Trucant: Si reps una trucada sospitosa, penja i truca directament a l’entitat mitjançant el número de telèfon oficial que apareix al seu lloc web o als teus documents oficials.
 3. Desconfia de les Trucades que Generen Pressió: Si una trucada t’exigeix accions urgents o intenta generar por, desconfia. Els estafadors utilitzen aquestes tàctiques per fer que prenguis decisions precipitades.
 4. Utilitzar Aplicacions i Serveis de Bloqueig de Trucades: Hi ha aplicacions i serveis que poden ajudar a identificar i bloquejar trucades sospitoses o no desitjades.
 5. Educar-se i Educar els Altres: Estar informat sobre les tàctiques de vishing i compartir aquest coneixement amb amics, família i companys de feina pot ajudar a prevenir que altres caiguin en aquestes trampes.

Conclusió

El vishing és una amenaça creixent en el món digital actual. Amb les tàctiques sofisticades que utilitzen els estafadors, és crucial estar alerta i prendre mesures preventives per protegir la nostra informació i finances. Recorda, la seguretat comença amb la consciència i la prudència. Mantingues-te informat, sigues cautelós i no caiguis en la trampa del vishing.